T24’ten Dış Haberler:
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, Ukrayna’nın olası NATO üyeliği konusundaki soruları yanıtlamadı. Rutte, Rusya’nın barışı istemediğini belirtti ve şu anda önceliklerinin Rusya ile olası barış görüşmelerinde Ukrayna’nın elini güçlendirmek olduğunu söyledi. Bu nedenle ülkeye daha fazla silah yardımı yapılması gerektiğini vurguladı.
NATO Genel Sekreteri Mark Rutte, NATO Dışişleri Bakanları toplantısı öncesinde Brüksel’de basın toplantısı düzenledi. Rutte, Rusya’nın Şubat 2022’de başlattığı Ukrayna savaşında barış seçeneğiyle ilgilenmediğini açıkladı.
Rutte, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’yı füze test alanı olarak kullandığını ve Kuzey Koreli askerlerini görevlendirdiğini savundu. Rutte, “Putin, Ukrayna’nın direncini kırmayı amaçlıyor. Ukrayna, Rusya’nın saldırganlığını durduramıyor ve Putin daha fazla toprak almaya çalışıyor.” dedi.
Rutte ayrıca, “Rusya ve Çin, ülkelerimizi istikrarsızlaştırma amacıyla sabotaj eylemleri, siber saldırılar ve enerji şantajlarına başvuruyor. Ancak, NATO Ukrayna’yı desteklemekten ve transatlantik ittifakı güçlendirmekten vazgeçmeyecek.” şeklinde konuştu. Rutte, Ukrayna’ya güvenlik yardımı ve askeri eğitim sağlamak amacıyla Almanya’nın Wiesbaden bölgesinde yeni bir NATO Komutanlığı kurulduğunu duyurdu.
Rutte, Ukrayna’nın NATO üyeliği konusundaki ısrarlı soruları yanıtlamaktan kaçınırken, şu anda önceliklerinin “Ukrayna’nın barış görüşmelerine güçlü bir şekilde katılabilmesi için gereken desteği sağlamak” olduğunu ve bu doğrultuda ülkeye daha fazla silah gönderilmesi gerektiğini belirtti.
Kiev, Ukrayna’nın NATO’ya tam üyeliğinin dışında hiçbir alternatif kabul etmeyeceğini belirtti
Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, 1994’te imzalanan Budapeşte Memorandumu’nun başarısızlığına dikkat çekerek NATO’ya tam üyelik dışında hiçbir alternatifin kabul edilmeyeceğini vurguladı. Bakanlık, “Budapeşte Memorandumu’nun acı deneyiminden sonra, Ukrayna NATO’ya tam üyelik için herhangi bir alternatifi kabul etmeyecektir.” açıklamasında bulundu.
Ayrıca, Kiev’in Ukrayna için gerçek güvenlik garantisinin tek yolunun NATO üyeliği olduğuna inandığı ve Ukrayna’nın NATO’ya katılmasının Moskova’yı Endişelendirmesine ve Ukrayna’nın Euro-Atlantik entegrasyonunu engelleme hayallerinden mahrum bırakacağı savunuldu.
Bakanlık, Budapeşte Memorandumu’na imza atan ABD ve Birleşik Krallık’ı, anlaşmaya taraf olan Fransa ve Çin’i, ayrıca Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme Anlaşması’na (NPT) taraf olan tüm ülkeleri, Ukrayna’ya güvenlik garantisi sağlanması için destek vermeye çağırdı.
Budapeşte Memorandumu, 3 Aralık 1994 tarihinde Ukrayna, Rusya, Birleşik Krallık ve ABD arasında imzalanmıştı. Anlaşma, Ukrayna, Belarus ve Kazakistan’a nükleer silahlarını terk etmeleri karşılığında güvenlik garantileri verilmesini öngörüyordu. (ANKA)
Mukadderat: Yalnız kalma korkusunun çözümü evlenmek mi? |